Aanbod groen gas voor consumenten niet duidelijk

Aanbod groen gas voor consumenten niet duidelijk

Er zijn twaalf energieleveranciers in Nederland die particulieren actief CO₂-gecompenseerd gas aanbieden. Maar het aanbod van groen gas en informatie over de vergroening is voor consumenten onduidelijk. Dat blijkt uit een online inventarisatie van Stichting HIER klimaatbureau.

Persbericht – Omdat duurzaam opgewekt gas (biogas) in Nederland nog nauwelijks aan particulieren wordt aangeboden, kunnen Nederlanders die groen gas willen op dit moment vaak alleen voor CO₂-gecompenseerd gas kiezen. Maar informatie over hoe het gas wordt vergroend is vaak moeilijk te vinden en in verschillende gevallen wordt niet gecommuniceerd in welke CO₂-reducerende projecten wordt geïnvesteerd of welke certificering die projecten hebben.

Om Nederlanders, naast echt groene stroom, te helpen kiezen voor een goed groen gas product, maakte het HIER klimaatbureau, op basis van een online inventarisatie, een overzicht van de gecompenseerde gasproducten die in Nederland door energieleveranciers worden aangeboden.

Meer transparantie

Jade Oudejans, compensatiedeskundige bij het HIER klimaatbureau: ‘Wij pleiten voor meer transparantie van energieleveranciers over groen gas en roepen Nederlanders met gecompenseerd gas op om bij hun energieleverancier te vragen in welke CO₂-besparende projecten hun geld wordt geïnvesteerd. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf je CO₂-uitstoot te compenseren.’

Om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen, moeten we zo snel mogelijk overstappen op duurzame alternatieven voor de verwarming van woningen en gebouwen zoals warmte en biogas. Tot die tijd is gecompenseerd gas, uiteraard in combinatie met zoveel mogelijk gasbesparende maatregelen een goede oplossing.’De meeste energieleveranciers focussen zich vooral op groene stroom, maar Nederlanders stoten met hun gasverbruik meer dan twee keer zoveel broeikasgassen uit als met stroom. De energieleveranciers die gecompenseerd gas aanbieden zijn natuurlijk goed bezig, maar over het algemeen is er veel te weinig aandacht voor groen gas’, aldus Oudejans.

Klimaattop

Tijdens de Nationale Klimaattop ondertekenden bijna honderd partijen, waaronder gemeenten, provincies, Energie-Nederland, Enexis, Liander, Stedin, Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland, Natuur & Milieu en het HIER klimaatbureau het manifest ‘Aan de slag met wonen zonder aardgas’. Daarmee geven zij aan concreet te beginnen met de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Bron: Persbericht HIER klimaatbureau