IEA: OPEC houdt zich aan productieverlaging

IEA: OPEC houdt zich aan productieverlaging

Oliekartel OPEC houdt zich grotendeels aan de productieverlaging die sinds begin dit jaar is ingegaan. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) afgelopen vrijdag in een rapport.

Volgens het IEA is in januari 90% van de beloofde productieverlaging daadwerkelijk uitgevoerd. Het belangrijkste OPEC-lid, Saudi-Arabië, verlaagde de productie zelfs nog sterker dan eigenlijk was afgesproken. Rusland houdt zich ook aan de afspraken. Het is nog even afwachten wat Iran gaat doen. Volgens marktanalisten zal de olieprijs daarom in de komende maanden niet snel oplopen. De productiebeperking die OPEC-landen hebben afgesproken zorgt er voor dat vraag en aanbod beter in balans komen. Maar tot een prijsstijging zal dit niet direct leiden omdat vooral in de Verenigde Staten de olieproductie in de lift zit. Met name de schaliewinning is steeds rendabeler.

Grote kolenreserves

De kolenprijs daalt nu data over reserves in Europa laten zien dat de voorraden bij de vier grootste opslagterminals op het hoogste punt in een jaar tijd liggen. En hoewel de lage temperaturen in de afgelopen weken voor meer vraag hebben gezorgd, verwachten de meeste marktkenners dat het aanbod ruim voldoende is, zeker nu de weersverwachtingen verbeteren. De verbeterde weersverwachting zorgt ook voor een daling van de gasprijs. Vooral de korte termijn gasprijs liep in de afgelopen weken stevig op tot aan het hoogste punt in twee jaar. Door verminderde beschikbaarheid van kolen- en kerncentrales in Duitsland, Frankrijk en België verhogen gascentrales de vraag extra ten opzichte van de verwarmingsvraag. Met de aanleg van een tweede pijpleiding door de Oostzee, een record gasexport in 2016 en een marktaandeel van 34% in de Europese gasafname neemt onder een groeiende groep marktkenners ondertussen de bezorgdheid toe over de afhankelijkheid van Russisch gas. Volgens hen staat dit haaks op de afspraken in Europa om juist minder afhankelijk te worden van Rusland.

ETS hervorming op agenda

Naar verwachting stemt het Europees Parlement deze week over de hervorming van het Europese emissiehandelssysteem. Dan moet blijken of zich een meerderheid achter het voorstel schaart. Inmiddels zijn er al een aantal amendementen ontvangen die de plannen afzwakken. Het is maar zeer de vraag of de uiteindelijke plannen veel effect zullen hebben op de CO2-prijs.

In vergelijking met andere jaren heeft het weer dit jaar een opvallend grote invloed op de ontwikkeling van de (korte) termijnprijzen. De grafiek van de prijsontwikkeling in de afgelopen maand lijkt daarom ook sprekend op de ‘pluimen’ grafiek die door veel weersvoorspellers wordt gebruikt.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Jeroen_Setz_201707: Wattanders / Jeroen Setz