Weersvooruitzichten bepalen termijnprijzen

Weersvooruitzichten bepalen termijnprijzen

Het vooruitzicht op mild winterweer in maart zorgt voor neerwaartse druk op zowel de kolen- als de gasprijs. Ook op de termijnmarkt voor elektriciteit lijkt de lente begonnen.

Hoewel de Chinese regering de kolenproductie in eigen land binnenkort mogelijk weer aan banden gaat leggen, lijkt het erop dat dit effect reeds is meegenomen in de prijsvorming. Er is sprake van dunne handel, waarbij de kolenvoorraden in Europa op peil lijken te zijn. Het verschil tussen de korte en lange termijn gasprijs van een aantal weken geleden is inmiddels bijna verdwenen, nu de winter uitblijft. De Europese gasbuffers zijn aan de lage kant, maar zolang de temperaturen in maart bovengemiddeld blijven is er geen reden tot paniek onder handelaren. Daarbij kent de aanvoer van gas geen beperkingen, en staan er ook diverse LNG-leveringen gepland in het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk. Mogelijk dat problemen met de grootste gasbuffer in het Verenigd Koninkrijk nog wat roet in het eten kunnen gooien.

De prijs voor CO2-emissierechten loopt iets op door het positievere politieke klimaat rond het verkrappen van het ETS-systeem. Komende dinsdag moet duidelijk worden of het Europees Parlement bereid is om een gezamenlijk standpunt in te nemen over het verdubbelen van het aantal rechten richting het ‘Market Stability Reserve’ vanaf 2019. Daarmee moet het aanbod van emissierechten fors beperkt worden met de hoop om zo de prijs op te drijven.
Zowel de belangrijke instituten, waaronder het Internationaal Energie Agentschap, als de olieproducerende landen, verwachten in 2017 een beperkte stijging van de olieprijs. De verwachting van de instituten mag daarbij zwaarder wegen dan die van de producerende landen. Bijna alle olieproducerende landen voorspelden een te hoge olieprijs voor 2016. Deze week werd verder duidelijk dat de olievoorraden van Irak fors groter zijn dan eerder werd gedacht. Naar verwachting van de Iraakse olieminister is de olievoorraad 10 miljard vaten groter dan tot dusver werd aangenomen en zal in de komende jaren blijken dat de olievoorraden van Irak zelfs nog groter zijn.

De termijnprijs voor levering van elektriciteit lijkt dezelfde weg ingeslagen als de aardgasprijs, wat betekent dat ook op de termijnmarkt voor elektriciteit de lente al begonnen lijkt.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Jeroen_Setz201709: Wattanders / Jeroen Setz