Energie bedrijfskosten omlaag? Bekijk hier de tips

Energie bedrijfskosten omlaag? Bekijk hier de tips
PARTNERBIJDRAGE

Besparen op energie is een zaak die zowel de mens persoonlijk als het milieu ten goede komt, en velen gaan dan ook op zoek naar manieren om dat thuis te doen. Er zijn echter ook zaken die ondernemers kunnen doen om hun bedrijf energiezuiniger te maken, en de volgende tips zijn daar enkele van.

1. Het energiecontract

Bij de keuze van energiecontract kan er gekozen worden tussen een vaste of variabele looptijd. Bij de eerste ben je flexibel en wordt de prijs regelmatig aangepast aan de markt, terwijl je in het tweede geval precies eet hoeveel de factuur zal bedragen. De beste optie verschilt van bedrijf tot bedrijf, maar het is de moeite waard het plan te kiezen dat perfect aansluit bij je behoeftes – en niet té veel kost.

2. Verlichting

Besparen binnen het bedrijf is eenvoudig dankzij de juiste keuze van verlichting. Zo kan er geopteerd worden voor een buitenlamp met sensor, die niet enkele energiezuiniger is dan gewone lampen, maar uw pand in veel gevallen ook nog eens veiliger maakt.

Led-verlichting in de kantoorruimtes is een andere manier om heel wat te besparen (tot wel 80%), en bij TL lampen kunnen eventueel reflectoren geplaatst worden, die de lichtopbrengst verdubbelen (waardoor dus minder lichtbronnen nodig zijn).

3. Verwarming

Een aangename temperatuur op kantoor komt de productiviteit ten goede, maar er zijn toch manieren om onnodige kosten te vermijden. Zo wordt een CV ketel die al ouder is dan 12 jaar het best vervangen (eventueel door een HR ketel), en kan warmteverlies voorkomen worden door alle gaten en spleten goed af te sluiten. Daarbij kunnen radiatoren in niet of nauwelijks gebruikte ruimten afgezet worden om nog meer energie te besparen.

4. Elektronica

Elektronica kan heel wat energie kosten, maar gelukkig zijn er manieren om de kosten die hierdoor gemaakt worden wat terug te dringen. Zo kan bij veel apparaten een slaapstand ingeschakeld worden als je ze niet gebruikt, met minder stroomverlies tot gevolg. Ook dankzij een tijdschakelaar kunnen elektronische apparaten stroom besparen: hierdoor vallen ze na verloop van tijd immers vanzelf uit.