Hoge olievoorraad zorgt voor aanhoudende druk op olieprijs

Hoge olievoorraad zorgt voor aanhoudende druk op olieprijs

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) is de internationale oliemarkt nog bezig de overvloed aan olie te verwerken die in het najaar van 2016 de markt overspoelde.

Daarom is het niet verwonderlijk dat de voorraden in sommige landen blijven toenemen, ondanks de productieverlaging die de OPEC en een aantal andere landen medio december overeenkwamen. Het IEA denkt wel dat in de loop van de eerste jaarhelft tekorten kunnen ontstaan als alle OPEC-landen zich aan de afspraken blijven houden. Na publicatie van de productiecijfers van Saudi-Arabië in de afgelopen week nam de twijfel onder handelaren hierover toe. Uit de cijfers bleek namelijk dat de productie van het land weer is gestegen. Daarmee wordt een deel van de eerdere productieverlaging ongedaan gemaakt. De olieprijs danst hierdoor rond de 50 dollar per vat.

De OPEC liet deze week weten dat de wereldwijde olievraag dit jaar naar verwachting sterker zal toenemen dan eerder werd aangenomen. Verder verwacht het oliekartel dat olieproducenten buiten de OPEC hun productie sterker zullen opvoeren. Dat laatste blijkt vooral uit het alsmaar groeiend aantal nieuwe olieplatforms in Amerika. Veel marktanalisten verwachten dat de OPEC-landen de afspraken over productiebeperking met nog zes maanden zullen gaan verlengen. Eind mei wordt hierover vergaderd.

De kolenprijs is redelijk stabiel. Er is weinig vraag naar steenkool in Europa, en dalende olie- en gasprijzen creëren ook geen opwaartse druk. Handelaren kijken momenteel vooral naar China, omdat het land volhoudt dat de steenkoolproductie dit jaar fors zal worden beperkt, hoewel daar nog geen fysiek bewijs van bestaat.

De termijnprijzen voor de levering van gas en elektriciteit lieten vorige week beide een kleine correctie zien na een aantal weken van daling. In onderstaande grafiek met de prijsontwikkeling voor levering van elektriciteit in 2020 is de jarenlange daling van de groothandelsprijzen niet meer te zien. Omdat op de termijnmarkt maar drie jaar vooruit kan worden ingekocht begint deze grafiek ongeveer op het laagste niveau dat we in de afgelopen jaren hebben gezien en toont het juist de forse stijging van de groothandelsprijs sinds april 2016. Vanaf begin dit jaar is er weer sprake van een daling.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Jeroen_Setz20171: Wattanders / Jeroen Setz
Beeld Jeroen_Setz201714: wattanders / Jeroen Setz