Aantal OPEC-landen pleiten voor langere bevriezing olieproductie

Aantal OPEC-landen pleiten voor langere bevriezing olieproductie

Oman, Venezuela en Irak willen dat de olieproductie langer dan afgesproken wordt bevroren. Daarmee steunen ze de recente oproepen van Algerije en Koeweit om ook na juni een rem te zetten op de productie.

Ze pleitten afgelopen weekend voor een verlenging van het vorig jaar gesloten akkoord. Ondanks het akkoord laten de olieprijzen niet de gewenste opleving zien. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hoge olievoorraden in de VS. Afgelopen week stegen ze weer met ruim 5 miljoen vaten. Dit was op zich niet heel extreem, maar wel meer dan handelaren hadden verwacht.  Eind mei komen de OPEC-landen weer bij elkaar voor een officiële vergadering en de meeste marktpartijen verwachten dat de productiebeperking zal worden verlengd.

De kolenprijs komt nauwelijks van zijn plaats, hoewel de trend door marktkenners nog steeds als negatief wordt ingeschat. De vraag naar steenkool is in Europa vrij laag, en hoewel de vraag in Azië enig tegenwicht biedt is dit onvoldoende om echte prijsstijgingen te bewerkstelligen. Dat komt mede doordat belangrijke leveranciers als Colombia en Rusland een hoge output hebben.

Backloading

De prijs voor CO²-emissierechten daalt en ligt inmiddels weer onder 5 Euro. Het extra aanbod als gevolg van het einde van de ‘backloading’ periode komt geleidelijk op de markt en zorgt voor lagere prijzen. Daarbij komt dat de prijsontwikkeling van gas momenteel zorgt voor minder interesse in kolen voor het produceren van elektriciteit, waardoor de behoefte aan compensatie ook lager is.

Door de relatief hoge temperaturen is de vraag naar gas nihil, terwijl het nog te vroeg is om de gasbuffers voor de komende winter al te gaan vullen. Sommige analisten wijzen erop dat het injectieseizoen interessant kan worden, aangezien een grote Britse gasbuffer om technische redenen waarschijnlijk ongebruikt moet blijven. Dat kan voor een overschot aan gas op de Britse markt zorgen, waardoor de gasprijs in Europa verder zou kunnen dalen. De gasprijs ligt inmiddels bijna 2 cent lager dan een maand geleden.

Prijsverwachting komende week: Positief

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Energiemarkt-Energiebusiness: Horia Varlan
Beeld Jeroen_Setz201712: Wattanders / Jeroen Setz