Cycloon Debbie drijft kolenprijs op

Cycloon Debbie drijft kolenprijs op

De Australische kolenproductie had de afgelopen week last van cycloon Debbie die over delen van het land raasde. Onzekerheid over de gevolgen van het natuurgeweld zorgde ervoor dat de kolenprijs aardig opliep. Bij de gasprijs lijkt er sprake van bodemvorming na maanden van stevige daling.

Men vreesde namelijk even dat de cycloon een groot deel van de Australische kolenexportcapaciteit zou kunnen beschadigen, waardoor de kolenexport stil gelegd moest worden. Gelukkig lijkt het er inmiddels op dat het effect meevalt, maar de meeste handelaren blijven nog even voorzichtig.  De kolenprijs ondervond verder steun van de olieprijs die met ca. 4% steeg in de afgelopen week nadat de olievoorraad in de VS minder hard was toegenomen dan analisten hadden verwacht. Met de komst van ‘driving season’ (de periode waarin de Amerikanen het meeste benzine gebruiken) zou de olievoorraad in de VS kunnen gaan dalen en dit zou de olieprijs een verdere opwaartse draai kunnen geven. Bovendien zorgen problemen met de grootste oliepijpleiding in Libië voor extra onzekerheid. De meeste analisten verwachten dat de OPEC-landen eind mei zullen besluiten om de productiebeperking met zes maanden te verlengen.

Bodemvorming

Bij de gasprijs lijkt er sprake van bodemvorming na maanden van stevige daling. Met name de gestegen olieprijs maakte dat aardgas ook hoger noteerde. Hoewel steeds minder, zijn veel gascontracten nog altijd gekoppeld aan de prijsbeweging van olie. Daarnaast zorgt onduidelijkheid over de beschikbaarheid van de grootste gasopslag in de UK voor onzekerheid onder handelaren. Toch lijkt er voorlopig voldoende gas beschikbaar te zijn en is de gasprijs historisch gezien nog altijd aan de lage kant.

De prijs voor CO2-emissierechten laat onverminderd een negatieve trend zien. Zelfs gestegen olie-, gas- en steenkoolprijzen brengen daar geen verandering in. Volgens de meeste marktkenners komt dit doordat de beschikbaarheid van rechten veel hoger is dan de vraag. Prijsopdrijvende impulsen hebben om die reden geen effect.

De prijs voor de levering van elektriciteit in 2018 liep door de onzekerheid ineens weer fors op. Zoals wel vaker gaat een daling van de prijs meestal geleidelijk, maar schiet de prijs omhoog bij bijzondere omstandigheden.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Jeroen_Setz201713: Wattanders / Jeroen Setz