Saudi-Arabië en Rusland voorstander verlenging olieproductiebeperking

Saudi-Arabië en Rusland voorstander verlenging olieproductiebeperking

Saudi-Arabië en Rusland zijn voorstander van een verlenging van de verlaging van de olieproductie tot eind maart volgend jaar. Dat kwamen de grote olieproducenten afgelopen weekend overeen op een bijeenkomst in Peking.

Volgens beide landen is de verlenging noodzakelijk, omdat er sprake blijft van overaanbod op de oliemarkt en druk op de prijzen. Dat komt vooral omdat Amerikaanse olieproducenten hun productie opschroeven. Het aantal nieuwe olieplatforms blijft maar groeien. Toch liep de olieprijs eind van afgelopen week al wat op, omdat de olievoorraad in de VS harder was gedaald dan vooraf was gedacht. Met de voorlopige overeenstemming tussen Saudi-Arabië en Rusland lijkt de weg vrij voor een volatiele, stijgende olieprijs tot aan 25 mei, de dag waarop de OPEC in Wenen bijeenkomt om te vergaderen over de productie.

De kolenvoorraden in het handelsgebied Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (de Ara-hub) zijn gestegen tot recordhoogte. Sinds begin 2015 lag er niet zoveel steenkool opgeslagen. Dat is niet zozeer het gevolg van grote aanvoer van kolen, maar wordt veroorzaakt door het ontbreken van veel vraag naar de grondstof. Met de komst van de zomer en het gestaag warmere weer lijkt het onwaarschijnlijk dat de voorraden snel zullen slinken. De kolenprijs kan mogelijk wel profiteren van een stijging van de olieprijs.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde afgelopen weel voor een onafhankelijk onderzoek naar hoeveel gas gewonnen moet worden om de leveringszekerheid in Nederland te garanderen. De onzekerheid over de beschikbaarheid van het gas uit Groningen blijft daardoor voorlopig een onzekere factor voor handelaren. Vooralsnog heeft het geen effect gehad op de gasprijs, maar in de komende maanden zou het voor een prijsstijging kunnen zorgen.

De verkiezing van Emmanuel Macron tot nieuwe president van Frankrijk is nog niet terug te zien in de prijsontwikkeling van CO²-emissierechten. Macron is voorstander van een bodemprijs voor CO², net zoals bestaat in het Verenigd Koninkrijk. Ook Duitsland en Nederland denken hierover na, mits andere Europese landen daaraan mee zouden doen.

Na een periode van prijsdalingen lijken de prijzen in de komende week last te kunnen krijgen van de onzekerheid rond de olieproductiebeperking. Volgens sommige marktanalisten zijn handelaren te ongeduldig over het effect van deze maatregelen en zal de markt in de tweede helft van het jaar langzaam in balans komen.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Jeroen_Setz201716: Wattanders / Jeroen Setz