Groei elektrisch vervoer stimuleert het Nederlandse bedrijfsleven

Groei elektrisch vervoer stimuleert het Nederlandse bedrijfsleven

Bijna 25.000 nieuwe elektrische personenauto’s geregistreerd in Nederland, ruim 60 procent meer publieke laadpunten: elektrisch rijden maakte in 2016 een sterke groei door.

Het Nederlandse bedrijfsleven profiteerde hiervan: de werkgelegenheid binnen de elektrische vervoersector nam toe met bijna 900 nieuwe voltijdbanen. Deze cijfers komen uit het het Jaarverslag Elektrisch Vervoer 2016 dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken publiceert.

Nederland tweede

In het verslag is te lezen dat in Nederland inmiddels meer dan 100.000 elektrische personenauto’s rijden: 112.008, slechts 3.000 auto’s achter de Europese koploper, Noorwegen. Nederland is wel het land met de meeste laadpunten, met ruim 27.000 (semi-)publiek toegankelijke laadpunten (inclusief snelladers).

Het jaarverslag meldt de gevolgen van deze groei voor het bedrijfsleven. ‘Elektrisch rijden is een innovatie die economische kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nederlandse bedrijven zijn onder meer internationaal actief in laadinfrastructuur, laaddienstverlening, productie van componenten en productie van lichte elektrische voertuigen, waaronder elektrische scooters.’ Volgens Joblift zijn er in 2016 binnen de elektrisch vervoersector maandelijks 73 nieuwe banen bijgekomen; sinds 2014 zijn er 2.699 vacatures gecreëerd.

Het jaarverslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt een overzicht van de belangrijkste cijfers en gebeurtenissen op het gebied van elektrisch vervoer in Nederland. Het volledige jaarverslag is hier te lezen.

Bron: RVO.nl

Beeld : Avda