Diplomatieke spanningen rond Qatar hebben nauwelijks effect

Diplomatieke spanningen rond Qatar hebben nauwelijks effect

Alle ogen waren de afgelopen week gericht op Qatar en diens buurlanden. Hoewel Qatar een belangrijke LNG-leverancier is voor Europa, bleef het effect op de gasprijs vooralsnog beperkt.

De vijf buurlanden verbraken vorige week per direct de diplomatieke banden met Qatar, omdat het land terrorisme zou steunen en de regio zou destabiliseren. Het lijkt erop dat vooral het Verenigd Koninkrijk last kan krijgen van de situatie rond Qatar, omdat zij sterk afhankelijk zijn van de import van LNG en ze de komende drie kwartalen last hebben van problemen met hun grootste gasopslag. Bovendien zijn de gevolgen van de Brexit niet duidelijk op dit moment, waardoor de import van gas vanuit Europa niet vanzelfsprekend gunstig is. Indirect kan de situatie in het Verenigd Koninkrijk ook effect gaan hebben op de prijs van het Europese gas.

Stijgende kolenprijs

De kolenprijs is de afgelopen week verder opgelopen. Dit werd vooral veroorzaakt door minder aanbod vanuit Zuid-Afrika. Het belangrijkste exportgebied in het land heeft momenteel last van moeilijke weersomstandigheden en een ontwrichte spoorlijn door ontevreden werknemers. Hoewel de import vanuit China in mei terugviel ten opzichte van de maand ervoor, is de import van kolen vanuit China over de hele periode januari-mei met bijna 30% gestegen. Dit ondersteunt de stijgende lijn van de kolenprijs.

Sommige banken hebben hun verwachting voor de olieprijsontwikkeling naar beneden bijgesteld. Door het toenemende aantal nieuwe olieplatforms in de VS en de groei van de olieproductie in het land lijkt het effect van de olieproductiebeperking door de OPEC-landen minder groot dan vooraf verwacht werd.

De termijnprijs voor de levering van gas in 2019 is afgelopen week onder de 16 cent per m³ gedaald. Voor veel eindverbruikers is dit een zeer acceptabel prijsniveau.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld prijsupdate week 24: Wattanders / Jeroen Setz