Optimalisatie elektromotoren levert flinke elektriciteitsbesparing op

Optimalisatie elektromotoren levert flinke elektriciteitsbesparing op

Wanneer alle elektrisch aangedreven systemen binnen de industrie- en dienstensector worden geoptimaliseerd, levert dit ruim 9 TWh elektriciteitsbesparing op. Binnen de industrie zijn deze systemen verantwoordelijk voor 70% van het elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een rapport van ECN.

Van alle elektriciteit in de wereld wordt 53% gebruikt door elektromotoren en aangedreven pomp-, ventilatie- en compressorsystemen die vaak verouderd en energie-inefficiënt zijn. Door deze te vervangen door efficiëntere motoren, wordt in Nederland 3,4% elektriciteit bespaard op het verbruik van deze systemen. Wanneer tegelijkertijd het aangedreven systeem wordt geoptimaliseerd, neemt het besparingspotentieel drastisch toe. Op deze systeembenadering speelt de ‘Green Deal Elektrische Aandrijfsystemen’ in.

Green Deal Elektrische Aandrijfsystemen

De doelstelling van de Green Deal is bedrijven te stimuleren de systeembenadering toe te passen, in plaats van enkel een verouderde elektromotor te vervangen. Wanneer alle elektrisch aangedreven systemen binnen de industrie en de dienstensector worden geoptimaliseerd, levert dit ruim 9 TWh elektriciteitsbesparing op. Dit is een besparing van 11% ten opzichte van het totaal elektriciteitsverbruik binnen deze sectoren, en 8% ten opzichte van het totaal nationaal elektriciteitsverbruik.

De Green Deal heeft als focus de industriële bedrijven met een MJA/ETS convenant. Berekend is dat hiermee 33% van het besparingspotentieel wordt gedekt.

Het volledige rapport is hier te downloaden. Een samenvatting van het rapport is hier te lezen.

Bron: UNETO-VNI