Sluiting Britse gasopslag zorgt voor korte opleving gasprijs

Sluiting Britse gasopslag zorgt voor korte opleving gasprijs

Nadat de Britse energieleverancier Centrica afgelopen week bekend maakte dat ze haar gasopslagfaciliteit Rough gaat sluiten, liep de gasprijs kort op. Maar door de hoge temperaturen was de stijging van korte duur.

Aangezien de faciliteit ongeveer 70% van de totale Britse gasopslag vertegenwoordigt, verwachten analisten dat het sluiten van de grootste gasopslag van het Verenigd Koninkrijk in de komende wintermaanden zal blijven zorgen voor prijsschommelingen. Het besluit over Rough volgt op een testprogramma, waaruit gebleken is dat de faciliteit grotendeels gerenoveerd of zelfs herbouwd moet worden om bij intensief gebruik veilig te kunnen blijven functioneren. De beslissing laat zien dat er veel overaanbod is in de markt voor alternatieve, flexibele bronnen, zoals LNG.

Kolenprijs blijft stijgen

Hoewel veel marktkenners ervan overtuigd zijn dat de stijging niet zal blijven aanhouden, bleef de kolenprijs de afgelopen week licht stijgen. De prijs is voor de zomermaanden redelijk hoog. De stijging wordt veroorzaakt door meer import vanuit China en optimisme onder kolenhandelaren over het beleid van president Trump. Een hogere kolenprijs zal steeds meer producenten verleiden om extra te produceren. Door wisselende redenen blijft de steenkoolexport vanuit Australië, Indonesië en Rusland momenteel achter.

Het sentiment rond de olieprijs blijft onverminderd negatief. Hoewel de OPEC blijft wijzen op de reeds gedane productiebeperkingen – en zelfs speculeert over nieuwe – in een poging de trend te keren, heeft de markt vooralsnog vooral oog voor het enorme overschot.

De termijnprijzen voor levering van elektriciteit en gas kabbelen al weken binnen een bandbreedte van €1/MWh en voorlopig is er weinig reden om aan te nemen dat hier verandering in gaat komen.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld marktupdate 27-06: Wattanders / Jeroen Setz