Erasmus Energy Forum: energietransitie is een sociale uitdaging

Erasmus Energy Forum: energietransitie is een sociale uitdaging

Het is technisch en economisch al haalbaar om over te stappen op hernieuwbare energiebronnen, maar op dit moment vormt de wil – en het kader – om de energietransitie uit te voeren de grootste uitdaging, zo is gebleken uit de presentaties en de debatten tijdens het Erasmus Energy Forum 2017.

Persbericht – Op 28 en 29 juni organiseerde het Erasmus Centre for Future Energy Business (ECFEB) voor de zesde keer het Erasmus Energy Forum. Onder de titel ‘Accelerating the energy transition – paths to zero carbon energy’ kwamen vooraanstaande nationale en internationale vertegenwoordigers uit de wetenschap, politiek en het bedrijfsleven samen om de paden naar een klimaatneutrale toekomst te bespreken.

Stabiel beleid

Waar alle sprekers het over eens waren: energietransitie mag dan een noodzakelijk gevolg zijn van de klimaatverandering en de toenemende vraag naar energie, maar ze kan ook gezien worden als een manier om economische kansen te creëren. De moeilijkheid is niet zozeer technisch, als wel sociaal. Daarom is de rol van de politiek bij het creëren van stabiel beleid cruciaal.

Voormalig minister Maria van der Hoeven, tegenwoordig actief als senior onderzoeker van het Clingendael International Energy Programme, gaf aan dat we niet meer achterover kunnen leunen: ‘Investeerders hebben sterke financiële argumenten nodig om op lange termijn de investeringen te doen die nodig zijn om duurzame energiebronnen te financieren.’

Ook hoogleraar Wolf Ketter, wetenschappelijk directeur van het Erasmus Centre for Future Energy Business van RSM, betoogde dat diegenen die zich inzetten voor duurzame energietoekomst onverschrokken verder moeten gaan, ondanks de angstaanjagende koppen in het nieuws.

Hij beschreef de huidige staat van de evolutie van het energielandschap: ‘De markten zijn complex, er moeten schier onoverbrugbare problemen worden overwonnen en data kunnen hierbij helpen. De passieve eindgebruikers van het verleden zijn nu prosumers geworden, consumenten die zowel elektriciteit produceren als consumeren.’

Manier van denken

Positiever geluid: de energietransitie is geen ‘of’ maar ‘wanneer’, en geen technologische uitdaging, maar een sociale. ‘Koolstofloze energie is de toekomst,’ zei Felix Zhang, CEO van Envision Energy. ‘In de toekomst is energie geen handelswaar meer. Het zal in energiecontracten worden geïntegreerd. De waarde zit in de back-end, in de transitie.’

Ook Jan Rotmans, hoogleraar Transitie en Transitiemanagement aan Erasmus University Rotterdam, is optimistisch: ‘Transitie is meer een verandering van de manier van denken. De verschillen tussen China, de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland zijn niet technologisch van aard. Energie zal gratis worden, maar we zullen enorm in het nieuwe systeem moeten investeren.’

Ook aanwezig was Siemens-CEO Ab van der Touw, die aangaf dat nieuwe perspectieven op een dusdanige manier moeten worden gepresenteerd dat het publiek ze kan begrijpen. ‘Het kost tijd om mensen opnieuw op te leiden; sociale innovatie is een vereiste. Voldoende tijd vrijmaken voor sociale innovatie is de enige mogelijkheid. We hebben een “stip aan de horizon” nodig waar we ons op kunnen richten.’

Ter afsluiting van het Forum merkte Wolf Ketter op: ‘We moeten dit soort fora blijven organiseren. Ik houd ervan om de conversatie gaande te houden en ik houd van het woord conversatie, want het is ook echt een conversatie.’

energietransitie

Volledig verslag nu online

Op de webpagina met het verslag van het Erasmus Energy Forum 2017 vindt u een volledig verslag van de Business Day van het Erasmus Energy Forum. Hier vindt u onder andere de slides van de presentaties van de sprekers, samenvattingen van workshops, foto’s, de winnaars van de awards, reacties op de sociale media en ons eigen verslag van de Business Day van het Energy Forum.

Over het Erasmus Energy Forum

Het Erasmus Energy Forum wordt jaarlijks georganiseerd door het Erasmus Centre for Future Energy Business. Dit Centre maakt deel uit van de Erasmus Universiteit Rotterdam en behelst een samenwerking van Rotterdam School of Management (RSM) en Erasmus School of Economics (ESE).

Het Erasmus Energy Forum 2017 werd mede mogelijk gemaakt door sponsors NEN, Shell, Siemens, Eneco, Stedin, Port of Rotterdam, gemeente Rotterdam, Ernst & Young en BMW. Founding partners zijn de RSM, de onderzoeksschool ERIM en het Erasmus Trustfonds. Kijk voor meer informatie op www.erasmusenergyforum.com.