Gasunie wil pijpleiding voor import Brits aardgas

Gasunie wil pijpleiding voor import Brits aardgas

Gasunie wil de rechtstreekse import van aardgas uit Groot-Brittannië mogelijk maken door een pijpleiding in de Noordzee daarvoor open te stellen. ​Dat is nodig omdat de winning in Nederland terugloopt. Een aantal milieuorganisaties maakt hiertegen bezwaar.

Door technische aanpassingen te doen aan een bestaande pijp kan Brits gas naar Nederland komen. Nu gaat het gas in de pijp alleen nog de andere kant op. De Nederlandse gaswinning is in de laatste jaren sterk afgenomen, onder andere door de aardbevingsproblematiek in Groningen. Daar mag nu per jaar maximaal 21,6 miljard m³ aardgas worden gewonnen en mogelijk loopt dat komende jaren nog terug. In 2013 mocht er nog 54 miljard m³ uit de grond worden gehaald.

Het is niet de bedoeling dat het Britse gas de afname van de winning in Nederland volledig compenseert. Zo kan gas uit Groningen ook worden vervangen door import uit bijvoorbeeld Rusland of het Midden-Oosten. Volgens een aantal milieuorganisaties zou Nederland vol moeten inzetten op duurzame energie en niet haar positie versterken als gasland. Voorlopig wordt de gasprijs hier nog niet door beïnvloed; de prijs loopt wel licht op door aanvoerproblemen vanuit Noorwegen en de steeds hogere kolenprijs, waardoor de interesse in gas verder toeneemt.

Hoogste kolenprijs in drie jaar

De kolenprijs bereikte afgelopen vrijdag – na een paar dagen afkoeling – het hoogste punt in drie jaar. Dit wordt nog steeds vooral veroorzaakt door de onverminderd hoge vraag vanuit China. De hoge temperaturen in het land blijven aanhouden en door gebrek aan regenval kan de vraag naar elektriciteit niet worden opgevangen door waterkrachtcentrales. Daarnaast blijven veel handelaren in Europa onrustig over de nieuwe veiligheidstesten bij een aantal Franse kerncentrales. De meeste handelaren keren deze week terug van vakantie en de kans is groot dat er daardoor extra vraag komt naar kolen, omdat iedereen de overspannen situatie van vorig jaar wil voorkomen.

In de afgelopen week bleek dat de Amerikaanse olieproductie naar het hoogste niveau sinds juli 2015 is gestegen om een daling van de olievoorraden te compenseren. Orkaan Harvey kan in de komende weken de olieproductie van de VS gaan beïnvloeden, waardoor de olieprijs zou kunnen oplopen. Dit zou goed nieuws voor de OPEC-landen kunnen betekenen, want zelf slagen ze er niet in om met hun productiebeperking de prijs op te drijven.

De termijnprijs voor de levering van elektriciteit zal door de toenemende onzekerheid rond kolen en gas naar alle waarschijnlijkheid in de komende week verder stijgen. Dit zal dan vooral terug te zien zijn in de termijnprijs voor 2018.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Energiemarkt week 35: Wattanders / Jeroen Setz