Onderhoud Noors gasnetwerk zorgt voor stijging gasprijs

Onderhoud Noors gasnetwerk zorgt voor stijging gasprijs

In de maand september staat er veel onderhoud gepland aan delen van het Noorse gasnetwerk. Naast het geplande onderhoud is er ook onverwachts onderhoud, wat betekent dat de capaciteit nog verder daalt.

Daarbij komt dat veel marktpartijen hun gasbuffers willen vullen in september om goed voorbereid de winter in te kunnen. De gasbuffers in veel Europese landen zijn veel minder vol dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo zijn de gasbuffers in Duitsland momenteel voor 77% gevuld, terwijl dat vorig jaar rond deze tijd op 88% lag. Indien de temperatuur in september gaat dalen, dan zou dat voor meer krapte kunnen zorgen. Handelaren verwachten dat dit vooral effect zal hebben op de korte termijn gasprijs.

Chinese kolenvraag blijft hoog

De kolenprijs koelde in het begin van de afgelopen week wat af. De hittegolf in China loopt op haar einde, wat betekent dat de airconditioningsystemen minder hard hoeven te draaien. De vraag naar kolen vanuit China zou daardoor kunnen dalen, maar een mogelijke nieuwe maatregel van de Chinese regering om kolen op te slaan, om zo de elektriciteitsvoorziening zeker te stellen in tijden van krapte, biedt tegenwicht. De regering neemt hier in september een besluit over en dat zou de vraag onverminderd hoog kunnen houden. In combinatie met de perikelen rond de Franse kerncentrales blijven analisten voorlopig onzeker over de richting van de prijsontwikkeling, en de kolenprijs bewoog aan het eind van de week weer richting het eerder bereikte recordniveau.

De olieprijs blijft onverminderd volatiel nu de gevolgen van orkaan Harvey in Texas steeds duidelijker worden. Ongeveer 22% van de Amerikaanse raffinagecapaciteit en 13% van de olieproductiecapaciteit in de Golf van Mexico is stilgelegd als gevolg van de overstromingen in het gebied. Verbazingwekkend genoeg hebben deze problemen momenteel juist een prijsdrukkend effect. De afname van raffinagecapaciteit betekent immers dat de vraag naar olie is gedaald, waardoor ook de olievoorraden weer verder kunnen oplopen. Dit effect wordt enigszins opgeheven door lager dan verwachte productiecijfers van Libië en Irak.

De termijnprijs voor de levering van elektriciteit blijft door de volatiliteit op de kolen- en gasmarkt aan de hoge kant en de meeste handelaren verwachten dat dit in september nog kan aanhouden.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld energiemarkt week 36: Wattanders / Jeroen Setz