Termijnmarkt koelt af na importbeperkende maatregelen China

Termijnmarkt koelt af na importbeperkende maatregelen China

Nadat de Chinese regering bekend maakte dat ze haar afhankelijkheid van kolenimport wil gaan inperken kwam er afgelopen week een einde aan de alsmaar stijgende kolenprijs.

In een poging om de voorraden voor de komende winter te vergroten worden binnenlandse kolenmijnen aangespoord om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun productie op te voeren en logistieke operatie te verbeteren. Daarnaast neemt de kans toe dat de regering maatregelen gaat treffen om vervuiling door de industrie te beperken, waardoor de vraag naar kolen kan gaan afnemen. Hierover wordt medio oktober een beslissing verwacht. De daling van de kolenprijs werd verder versterkt, nadat bekend werd dat een dreigende staking in een aantal toonaangevende kolenmijnen in Zuid-Afrika van de baan is.

Een lagere kolenprijs zorgt ook voor minder vraag naar gas als alternatieve mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Dit zorgt voor een daling van de gasprijs, die wordt versterkt door het milde nazomerweer en het aantrekken van de gastoevoer vanuit Noorwegen. Het geplande grote onderhoud aan een aantal belangrijke pijpleidingen nadert zijn einde.

De olieprijs liep afgelopen week op in aanloop naar een bijeenkomst van de belangrijkste OPEC-leden en Rusland in Wenen afgelopen vrijdag. Daar werd besloten om een beslissing over het verlengen van de productiebeperkende maatregelen uit te stellen tot januari 2018. Ze willen daarbij wel alle opties open houden om de balans in de oliemarkt te kunnen herstellen.

De termijnprijzen voor gas en elektriciteit lieten afgelopen week voor het eerst sinds begin september weer een daling zien. De verwachting van de meeste handelaren is dat de markt onrustig zal blijven mede bepaald door de ontwikkelingen rond de kerncentrales in Frankrijk, de spanning tussen Noord-Korea en de VS en de weersverwachtingen voor de komende weken.

Beeld : Horia Varlan