Onzekerheid over Franse kerncentrales maakt termijnmarkt nerveus

Onzekerheid over Franse kerncentrales maakt termijnmarkt nerveus

Vorig jaar was er krapte op de elektriciteitsmarkt door onderhoud aan Franse kerncentrales. Door nieuwe problemen kan de situatie zich herhalen.

Energiemarkt Update – Afgelopen donderdag werd bekend dat de Franse energieproducent EDF op last van de Franse toezichthouder ASN een grote kerncentrale per direct moet sluiten in verband met veiligheidsproblemen. Direct daarna schoten de termijnprijzen omhoog.

Uit onderzoek van ASN bleek dat de bewuste kerncentrale niet voldoende voldeed aan de voorschriften in geval van een zware aardbeving. De centrale zal naar verwachting de gehele maand oktober stilliggen om zo EDF de tijd te geven met een solide plan te komen. Aangezien de beschikbaarheid van kerncentrales in Frankrijk momenteel toch al beperkt is, reageerde de markt nerveus. De meeste handelaren zijn bang dat er zich een vergelijkbare situatie zal voordoen als vorig jaar. Daarbij zal veel afhangen van het aantal winduren in oktober. Veel wind kan zorgen voor voldoende duurzaam opgewekte elektriciteit om het tekort aan elektriciteit uit de Franse kerncentrales op te vangen.

Kolenvraag Australië

De prijs voor kolen lijkt het plafond voorlopig te hebben bereikt, nu de vraag vanuit China iets af lijkt te zwakken. Toch zijn niet alle analisten hiervan overtuigd. Zij wijzen daarbij onder andere op de situatie in Australië. Dit land wordt gezien als een mondiaal energiepowerhouse. Naar verwachting zal de vraag naar kolen vanuit dit land de komende tijd stevig toenemen, omdat de wintervoorraden fors lager zijn dan normaal. Anderzijds zorgt een afzwakkende Euro voor wat tegenwicht.

Windaanbod

Ook aan de gaskant kan de situatie in Australië een rol gaan spelen. Het land is de op één na grootste verkoper van LNG, maar dreigt momenteel producenten met een exportverbod omdat het aardgas nodig is voor binnenlands verbruik. Hierdoor kan de gasprijs in het laatste kwartaal verder oplopen. Op de korte termijnmarkt is het einde van de nazomer reden voor een prijsstijging. Elektriciteitsproductie met windturbines ligt bovendien erg laag. Dat biedt ruimte aan gascentrales om het tekort aan te vullen, wat de vraag naar gas en dus de prijs stimuleert. Aan het gebrek aan wind lijkt de komende week overigens wel een eind te komen.

De prijs voor CO2-emissierechten blijft onverminderd volatiel. In eerste instantie zorgde de overwinning van Angela Merkel in Duitsland voor optimisme over een regering met de Groene partij. Het optimisme hierover zakte later in de week weer weg. Toch zijn de meeste marktkenners positief over de onderhandelingen over de hervorming van het ETS, die volgende week worden hervat. Het lijkt erop dat het aanbod aan emissierechten in de komende jaren verder zal worden ingeperkt.

Zoals al eerder vermeld zal de ontwikkeling van de termijnprijzen voor de levering van elektriciteit (en gas) in de komende weken zeer volatiel blijven.

Beeld Jeroen_Setz171002: Wattanders / Jeroen Setz