Dreigende staking Zuid-Afrikaanse kolenmijnen leidt kolenprijs naar hoogste punt sinds 2013

Dreigende staking Zuid-Afrikaanse kolenmijnen leidt kolenprijs naar hoogste punt sinds 2013

De stijgende tendens van de kolenprijs werd afgelopen week versterkt, na het nieuws dat een Zuid-Afrikaanse vakbond dreigt dat de leden het werk zullen neerleggen als de werkomstandigheden niet verbeteren en de lonen niet omhoog gaan. In de komende week moet duidelijk worden of deze landelijke staking zal doorgaan.

Deze onzekerheid komt bovenop de reeds bestaande onzekerheid in de kolenindustrie in Australië.  In Azië blijft de vraag naar kolen bovendien groot, waardoor in het eerste deel van afgelopen week het hoogste prijsniveau sinds 2013 werd bereikt. Vanaf donderdag liet de markt een kleine daling zien, wat volgende de meeste handelaren om een normale correctie gaat.

Besprekingen

Op 8 november staat een nieuwe trilaterale bijeenkomst gepland tussen Europese Commissie, Europees Parlement en de lidstaten over de hervorming van het emissiehandelssyteem ETS.  Vorige maand leverden deze gesprekken onverwacht geen besluit op.  Nu is er weer sprake van hoop, waardoor de prijs de komende week kan oplopen. Het opnieuw uitblijven van een afspraak kan er overigens ook voor zorgen dat de prijs fors gaat dalen.

Daarnaast kijken de meeste marktkenners naar de voortgang van de kabinetsbesprekingen in Duitsland. Indien er een coalitie komt met de groene partij, neemt de kans toe dat de kolencentrales gesloten zullen worden en/of er een CO2-taks zal worden ingesteld. Dit kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de termijnprijzen op de groothandelsmarkt.

De olieprijzen stijgen in 2018 naar 56 dollar per vat Brent-olie. Dat voorspelt de Wereldbank in een rapport. De olieprijzen worden onder meer in balans gehouden door maatregelen van de OPEC-landen, de organisatie van olie-exporterende landen, die de productie op dit moment beperken. Eind november zal bekend worden of de maatregelen om de productie te beperken verlengd zullen worden. Vrijwel tegelijkertijd maakte het Amerikaans Energie Agentschap bekend dat de vraag naar olie tot minstens 2040 vrijwel zeker zal blijven toenemen, omdat wereldwijd het aandeel elektrische voertuigen bescheiden blijft.

Met de winter voor de deur en stijgende prijzen op de overige termijnmarkten, wist ook de gasprijs aanvankelijk de weg omhoog te vinden. In de tweede helft van de week zorgde voldoende aanbod in het systeem echter weer voor een daling. De rest van het jaar zal het spannend worden hoe de gasprijs zich zal ontwikkelen.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Energiemarkt week 45: Wattanders / Jeroen Setz