Spanning in Midden-Oosten zorgt voor hogere olieprijs

Spanning in Midden-Oosten zorgt voor hogere olieprijs

De toenemende spanning tussen Saoedi-Arabië en Iran zorgde afgelopen week voor de hoogste olieprijs in twee jaar. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman is bezig met een grote anti-corruptie actie in zijn land.

Daarnaast beschuldigde de kroonprins Iran van militaire agressie, nadat er door Iran gesteunde rebellen vanuit Jemen een raket was afgevuurd op de Saoedische hoofdstad Riyad. Beide landen zijn lid van de OPEC en ruzie tussen OPEC-leden zou ertoe kunnen leiden dat het ‘olieakkoord’ onder druk komt te staan.

In de tweede helft van de week daalde de olieprijs weer, nadat bekend werd dat het aantal olieplatforms in de VS was gestegen en de olieproductie in dat land op het hoogste niveau ligt in de afgelopen dertig jaar. Voorlopig is deze extra productie ruim voldoende om de groeiende vraag naar olie op te vangen.

Hervorming emissiehandelssysteem

Na een marathononderhandeling van bijna 24 uur is er afgelopen week een akkoord bereikt over de hervorming van het emissiehandelssysteem (ETS). Het aantal beschikbare rechten wordt in de periode 2021 tot en met 2030 aanzienlijk verkleind. Zoals verwacht was er veel protest vanuit landen met veel kolencentrales, waardoor het akkoord een compromis is geworden dat volgens marktkenners niet ver genoeg gaat. De prijs voor CO2-rechten daalde, omdat de meeste handelaren deze uitkomst wel verwacht hadden.

Onderhandelaars in Zuid-Afrika zijn er niet in geslaagd om een akkoord te bereiken over de hoogte van de lonen van kolenmijnwerkers in het land. Daardoor is nu een grote staking aangekondigd vanaf 19 november. Volgens de voorzitter van de onderhandelingscommissie zal de staking net zo lang doorgaan als nodig is. Door hoge kolenvoorraden in de havens van Zuid-Afrika is het effect voorlopig nog beperkt, maar handelaren volgen de situatie met argusogen.

De gasprijs loopt sinds het begin van de maand steeds verder op door lagere temperaturen in het westen van Europa. Hoewel dit vooral op de korte termijnmarkt effect heeft, werkt het bij gas vaak toch ook door op de langere termijnprijzen. Daarnaast varen de meeste LNG-schepen momenteel richting Azië, omdat marktpartijen daar bereid zijn om een hogere prijs voor het gas te betalen dan in Europa.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld : Horia Varlan