‘Rusland en OPEC sluiten akkoord over bevriezen olieproductie’

‘Rusland en OPEC sluiten akkoord over bevriezen olieproductie’

Rusland en oliekartel OPEC zouden op hoofdlijnen een akkoord hebben bereikt over een langere bevriezing van de olieproductie. Om tot een definitieve verlenging te komen, zouden er nog wel enkele belangrijke plooien gladgestreken moeten worden.

De leden van de OPEC en een aantal andere olieproducerende landen onder aanvoering van Rusland komen deze week bijeen in Wenen om over verlenging van de productiebeperking te praten. Rusland zou het al eens zijn geworden met Saoedi-Arabië, de officieuze leider van de OPEC, over de noodzaak van een verlenging. Hoewel de olieprijs in de afgelopen twee weken behoorlijk is gestegen door een toenemende vraag, zorgde het nieuws over het voorlopige akkoord vooralsnog niet voor een verdere stijging. De meeste handelaren willen eerst zeker weten dat er daadwerkelijk een akkoord wordt bereikt en vinden eigenlijk dat de olieproductie verder beperkt zou moeten worden.

Vraag naar kolen

De stakingsdreiging in de kolenindustrie in Zuid-Afrika is van de baan, nadat de vakbonden een akkoord hebben bereikt over een loonsverhoging voor de komende drie jaar. Toch steeg de kolenprijs afgelopen week, omdat de vraag naar kolen vanuit China weer aantrekt, nadat importbeperkende maatregelen vanuit de Chinese regering tijdelijk zijn uitgesteld. De stijging wordt verder versterkt door kouder weer in Europa en een toenemende kans dat ‘La Nina’ dit jaar voor een korte tijd zal terugkeren. Dit kan zorgen voor veel regen in landen als Indonesië, Colombia en Australië en grote kolengebieden onder water zetten.

Weermodellen laten zien dat de temperatuur in Europa de komende weken kan gaan dalen naar circa 4 graden onder het langjarig gemiddelde. Daardoor loopt de gasprijs de laatste weken langzaam steeds verder op. Daarbij komt dat er nauwelijks sprake is van LNG-toevoer richting Europa, omdat de meeste LNG-tankers momenteel richting het Verre Oosten varen. China gebruikt steeds meer gas om huizen te verwarmen, in plaats van andere fossiele brandstoffen. Die groei zal volgens marktanalisten de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid doorzetten.

In onderstaande grafiek is de geleidelijke stijging van de gasprijs voor levering in 2018 goed terug te zien. De gasprijs ligt inmiddels bijna twee cent hoger dan een maand geleden.

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.