OPEC verlengt beperkingen voor olieproductie tot eind 2018

OPEC verlengt beperkingen voor olieproductie tot eind 2018

Oliekartel OPEC en enkele samenwerkende landen, waaronder Rusland, verlengen hun afspraken over een productiebeperking voor de oliewinning tot eind 2018. Dat hebben ze besloten tijdens hun bijeenkomst in Wenen. Ook Libië en Nigeria sluiten zich bij de deal aan, iets wat nog niet eerder was gebeurd.

Door de productieverlaging langer door te zetten, hopen de partijen dat de prijzen nog verder herstellen. Het effect van dit nieuws was vooralsnog relatief beperkt. Enerzijds omdat het volgens de meeste handelaren al was ingeprijsd. Anderzijds omdat uit nieuwe cijfers bleek dat het aantal nieuwe olieplatforms in de VS sterker dan verwacht is gestegen. Een hogere olieprijs is voor de Amerikaanse schalie-olie producenten immers goed nieuws.

Hogere kolenprijs

Volgens de meeste marktanalisten zal de kolenprijs in de maand december verder oplopen. Dit wordt volgens hen vooral veroorzaakt door kouder weer in Europa en China, mogelijk hevige regenval als gevolg van La Niña in kolen-exporterende landen als Indonesië, Australië en Colombia, en aanhoudende stakingsdreiging in de kolenindustrie van Australië. Vooralsnog laten weermodellen een redelijk normaal verloop van de maand december zien in Europa.

De gasprijs zal naar verwachting van dezelfde analisten deze maand rond het huidige niveau blijven, tenzij het significant kouder wordt. De gasbuffers in Duitsland en Nederland zijn beter gevuld dan vorig jaar rond dit moment en de gastoevoer vanuit Noorwegen en Rusland loopt dit jaar vrij soepel.

Nu de politieke besluitvorming over de hervormingen van het emissiehandelssysteem achter de rug zijn, kent de CO2-markt weinig beweging. Wellicht dat de kolenprijsontwikkeling nog voor wat verandering kan zorgen.

De termijnprijs voor de levering van elektriciteit in 2018 blijft onverminderd hoog en zal naar verwachting rond dit niveau of wellicht nog wat hoger het jaar afsluiten. Normaliter kan er nog tot 15 december elektriciteit worden ingekocht voor 2018.

 

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Beeld Energiemarkt week 49: Wattanders / Jeroen Setz